Hästbloggar
Ja nu går jag i mina "inridningstankar", och kommer ofta in på de bettlösa alternativen. Som det är för tillfället så longerar jag med träns, tredelat bett och har grimman ovan. Alltså fäster jag longeringslinan i grimman då jag inte vill påverka hästen i munnen för tidigt.
 
Jag vet att hans tidigare ägare började vänja vid bett redan vid 1,5-2 års ålder, leda och springa med tränset och använda bettet. Men jag är inne på det bettlösa mer och mer. 
 
Det enda bettlösa jag själv ridit på är hackamore och vanlig grimma, om de nu räknas. Vet även många som har ridit och rider på hackamore. Det finns ju både för och nackdelar med hackamore, här kommer några:
 
Fördelar:
 
Har man en häst som är känslig i munnen, eller som för tillfälligt har problem med tänder är det ett väldigt bra alternativ. Man får en helt annan kontakt med hästen, man lär sig rida mer med sisten och vikten. Hävstången kan vid rätt användning göra att hästen lättare sänker sitt huvud, 
 
Nackdelar:
 
Kan inte rida med ledande tygeltag, det blir en hävstångseffekt och därav knäpper många hästar av i nacken, Kan inte svänga på samma sätt som med ett vanligt tränsbett, kan lätt bli lite cykelstyre. I fel händer kan ett hackamore bli väldigt skarpt. Får inte tävla dressyr på det.
 
Sidepull är inget jag har erfarenhet av, heller inte hört någon som jag känner ridit på det. Här kommer lite tankar och för och nackdelar:
 
Fördelar:
 
Har hört att det finns olika typer av "nosgrimmor", bla rep och läder. (vad jag vet). Fungerar inte på samma sätt dock. Utan är med som en grimma med fasta ringar. Jämfört med hackamore så är inte sidepull lika skarpt. Vissa upplever att hästen bär sig bättre och blir bättre balanserade. 
 
Nackdelar:
 
Hästen kan lättare bli hängig eller vilande i handen, man får inte tävla på det (iaf dressyr) och vissa känner att de inte har någon kontroll vid ex uteritter där hästen kanske blir lite väl stark. 
 
 
Ridkapson är också en typ av bettlöst, semikapson fäster man i sidostyckena på sitt träns ist för ett bett. Hittar dock inte så mycket om det. Verkar vara ett enkelt alternativ, och som jag förstår just nu så fungerar det lite som ett sidepull. Alltså som en grimma.
 
Sen har vi det hela bettlösa träns, som tex Rambo Mickelm. Där tyglarna i stort sett går omlott under hästens huvud, fungerar annars med tryck på sidorna av huvudet. Detta tränset ska även vara anatomiskt och därmed inte trycka på nerver och tänder i övre käken. 
 
Jag har själv ingen jättestor erfarenhet av bettlöst över huvudtaget.... men för min del vill jag verkligen prova på mer bettlöst och framför allt nu när jag ska rida in Billy. Jag har absolut inte tänkt att endast rida på bettlöst, utan ser det mer som en hjälp då jag läst och hört att man ska försöka vänja unghästarna vid bett så sent som möjligt. Och vill definitiv inte skada min häst i munnen, och absolut inte det första jag gör. Jag vet att Billy har en vargtand, dock inte exakt vart.... och detta med bettlöst kan även hjälpa mig under den tiden den gör ont och så småningom ska dras ut!
 
VENTILERA MED MIG!